Nyttig mat

Gi-metoden

Filed under: GI — johanna @ 11:29

GI står för glykemiskt index som beräknar blodsockervärdet i kroppen. Att äta efter GI-metoden innebär att man ska undvika snabba kolhydrater. Hur man bedömer vad som är snabba och långsamma kolhydrater gör man genom att se hur snabbt kolhydraterna tas upp av kroppen. Snabba kolhydrater tas upp snabbt och gör att blodsockret skjuter iväg och kroppen måste producera en massa insulin för att ta hand om det ökade blodsockret. Nivån av blodsocker sjunker lika snabbt igen och man känner sig direkt sugen på nått sött. Om man inte ser upp med snabba kolhydrater kan man därför snabbt hamna i en ond cirkel av sötsug och ohälsosam mat, vilket ökar risker för sjukdomar och övervikt.
Långsamma kolhydrater är kolhydrater som tas upp långsamt av kroppen och håller blodsockret på en jämn nivå. Detta gör att man inte upplever samma sötsug och kroppen behöver inte producera lika mycket insulin för att ta hand om blodsockret.
Exempel på snabba kolhydrater är socker, vitt bröd, potatis och vitt ris. Exempel på långsamma kolhydrater är grovt bröd, pasta, bönor och frukt.
När man äter efter GI-metoden sätter man samman måltider med främst långsamma kolhydrater så man håller sig mätt längre och inte upplever ett sötsug efter och mellan måltiderna. Det är viktigt att veta när man sätter samman måltiderna att de olika komponenterna påverkar varandra. Äter man till exempel potatis med en bit kött och grönsaker kommer inte potatisen påverka ditt blodsocker lika snabbt som om man ätit potatisen för sig.

Genom att äta mat med lågt GI (vilket betyder få eller inga snabba kohydrater) håller man sig mätt längre och det gör det lättare att hålla koll på sina måltider och vad man stoppar i sig. Genom att ha större kontroll på vad man äter får man också större kontroll på sin vikt och på så vis kan GI-metoden vara till stor hjälp vid viktnedgång.
Om man vill kombinera sin GI-metod med träning så kan man få rucka på ”regeln” som säger inga snabba kolhydrater. När man enbart äter långsamma kolhydrater tar det längre tid för kroppen att arbeta upp sig och skaffa energi under intensiv träning. Och det tar längre tid för den att återhämta sig efter träning. Därför kan det vara en bra idé att äta snabba kolhydrater innan träning och efter för att behålla energin.
Att äta efter GI-metoden har fler fördelar än en jämnare blodsockerkurva och minskat sötsug.
Man sover bättre, får ett jämnare humör, minskar risker för hjärt- och kärlsjukdomar, minskar kolesterolvärden och genom att planera sina måltiden kan man tima att man har ätit så man har god energi vid träningspass utan att behöva äta snabba kolhydrater.

Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar